Никола Йорданов

Страница с тестове

По-интелигентни ли са мъжете от жените. От известна гледна точка – да. По-добре се справят с тестове интелигентност, няма повече от един нобелов лауреат за наука жена, повечето ръководни позиции са за мъже …
Първата част – тестове за интелигентност. Мъжете са по-интелигентни, като средни стойности и то със съвсем малко. С толкова, с колкото азиатците са по-интелигентни от нас европейците.
Ако се вземат крайните стойности, при жените гаусовото разпределение е по-тяно, при мъжете – по-широко. Т.е., при мъжете и повечко гении и повечко идиоти. При жените няма много гении (пак подчертавам само според тестовете за интелигентност), но пък няма и много идиоти (или затворници, или осъдени на смърт затворници, или диктатори, изтребили милиони хора).
За нобеловите лауреати и директорите има друго обяснение. Мъжете поемат повече рискове. Чисто биологично, един мъж може да има няколко хиляди деца (Чингис хан). Дори и най-богатата, желана, красива, властна и т.н. жена може да има не повече от 8-10 деца в нормалния случай (има с жени повече, но те са раждали близнаци).
Над 300 човека с три кораба тръгват с Магелан. Връщат се 8 с един кораб. Но тези, които са успели да се върнат от подобни рисковани действия (други такива са военен поход, полет до луната и т.н.) се радват на много голяма отплата. (Питайте Гагарин или както казва д.х.к Стоичков „койту играй пичели ..“)
В днешно време не всички богати и силни мъже имат много жени и деца (повечето имат само любовници и тук-там издръжки за бащинство). Но теорията предполага, че дълго време поемащите големи рискове са оставяли повече деца мъже и затова мъжете са по-склонни към риск. Дори и съвременното общество с голямо усърдие (наречено морал, вярност или тесногръдие) да се стреми да контролира сексуалното поведение на мъжете.
Това накратко. Цялата теория си я е изложил човекът по-добре от мен в долната статия.
ПП Той самият каза, че това е само теория, признава, че не може да я докаже обективно.