Никола Йорданов

Страница с тестове

Безплатно, забавно, полезно!!! Ако се чудите какво да правите, отворете един от двата тома на „Швейк” напосоки и четете 15 минути. Безплатно е, понеже книгата я има в библиотеката и в интернет. Забавно е, понеже не се сещам да съм чел една цяла страница без да съм се засмял. Полезно е, понеже ни помага да погледнем със смях на сложния, непредвидим и „несправедлив” живот.

1. Ако искате да спестите след празниците: започнете да мислите не за негативни действия – да харча по-малко, а за положителни – как да изпитам/ постигна повече (удоволствие, щастие, удовлетвореност) с наличното.
2. Инвестирайте в емоционалния си капитал – прекарайте повече качествено време със себе си, с близките и в помощ на другите.
3. Най-добрите неща са безплатни – добри спомени, приятелство, прегръдка, комплимент, похвала, признателност, любов …
4. Грижата за природата е полезна – не само за планетата, а и за вашето физическо, емоционално и финансово здраве.
5. Намерете своя собствен стил (или го използвайте, ако го знаете) – за един колективен спорт, за друг фитнес; за един книга, за друг главоблъсканици; за един музика, за друг филми. Още веднъж – идеята е да Ви е приятно – на ВАС!!! Без насилие, угризения или вина. За първото си има екшън герои, за другите – Уди Алън.

Ако искаш да си щастлив за час – дремни, ако искаш да си щастлив за ден – иди за риба, ако искаш да си щастлив за месец – ожени се, ако искаш да си щастлив за година – получи (богато) наследство, ако искаш да си щастлив за цял живот – помагай на друг (-ите). Китайска поговорка.

Изследванията – истински изследвания, а не бегли лични впечатления – на щастието показват, че китайската поговорка е много вярна. Горе-долу така са по продължителност удоволствията. Най-дълго е отдаването на каузата. Най-кратко е дремването (или питието преди него). Същото важи и за негативните неща. Най-малко трае „нещастието” от лошо преживяване, по-дълго от лош ден … Дори и смятаното за най-голямо нещастие – загуба на крайник – трае година и после хората се връщат на предишните нива на щастие.

Доказано е, че „заричанията за Новата година” – да отслабна, да харча по-малко, да пия по-малко, да спра цигарите – рядко проработват. Една от причините е необходимостта да „пренаредим” ежедневието си – не е толкова просто, колкото да го кажеш.Втората е стресът от самоналожените ограничения/ усилията да ги спазваме. И трета – гледаме на себе си като „жертва,” лишена от „удоволствията на живота” и рано или късно следва „откат.” Както казват колегите терапевти по зависимости: „няма бивш алкохолик.” Ако 20 години се стискаш и не пиеш, ти пак си алкохолик. Пак си зависим от алкохола, дори и да не го пиеш.

Много по-успешно е да се насочим към позитивни цели. Включително към това да „увеличим удоволствието” в живота си. Признайте си – третото питие не носи същото удоволствие като първото. Както казва Чандлър „Алкохолът е като любовта — продължи той. — Първата целувка е вълшебна, втората — интимна, а третата — просто така. След което събличаш момичето.” Ако съчетате едно питие с малко по-разнообразен разговор – с нов човек или на нова тема – и малка игра, тогава е вероятно (всъщност почти сигурно) да изпитате по-голямо удоволствие от три питиета.
Продължението от Чандлър:
«— Че какво лошо?
— То е изживяване от голяма класа, но като естетическо усещане не е чисто. Не че презирам секса. Без него не може и не винаги е грозен. Но трябва да умееш да го правиш. Една цяла индустрия за милиарди долари се занимава само с това — да го направи привлекателен и, вярвай ми, парите им не отиват на вятъра.»

Да посочвам ли очевидното? Има цяла индустрия, която ни казва, че да пиеш уиски е равно на това да бъдеш волеви, едва ли не лидер. Има индустрия, която ни казва, че сухите млека и другите консерви са много хубави за децата ни. Има индустрия, която ни казва, че новата рокля (или бижу, или автомобил) ще са израз на нашата същност … Няма индустрия, която да казва, че най-полезно е майчиното мляко, лидерът знае кога да спре и най-добре изразяваме същността си със създаденото от нас и с връзките, които поддържаме с хората. (Е, освен ако не приемете, че аз и колегите се опитваме да създадем нова индустрия – в която НИЕ да ви казваме какво да правите . )

Та … да се върнем на въпроса. Ако бавно пия едно питие – или ям с наслада малко ястие – получавам по-голямо удоволствие. Бързото поглъщане на големи количества – храна, алкохол, цигари, кафе и т.н. – по-скоро действа като наркотик и ни вкарва в лоша спирала на «справяне» със стреса. Предпочитам да изпитам максимално удоволствие от малко и «проста» храна. А не да се вайкам, че няма «изобилие от луксозни храни» и после да се «поддам на изкушението» и да навредя на физическото си и финансово здраве. Надявам се е очевидно, че по никакъв начин не критикувам «гурме преживяванията.» Въпросът е храненето да не става «лекуване» на стрес, огорчение или разочарование.

Второ, емоционалния капитал – инвестирайте в себе си и отношенията с хората. Като отделяме малко повече време за планиране, рефлексия и оценка, ние не просто имаме ясна представа за себе си. Можем по-добре да се «свържем със себе си» – т.е. да сме в по-голяма степен в синхрон с желанията и възможностите си. А и ставаме по-ефективни. Като поддържаме близки и хармонични отношения с хората около нас, ние получаваме по-адекватна обратна връзка, емоционална подкрепа, а и съвсем реални ползи по отношения на професионалния и личния си живот. Примери.
Отделям всеки ден по няколко минути за планиране в началото и оценка в края на деня. Това ми помага да подредя приоритетите си, да свърша най-важните неща и вечерта да заспя спокоен, за да мога да имам сили за утре.
Когато непрекъснато си задвам въпроса «защо,» понасям по-лесно препятствия, проблеми и несполуки. В крайна сметка като знам какво искам и какво мога, винаги мога да потърся друга пътека до желания резултат.
Целувките, прегръдките, благодарностите и комплиментите зареждат и мен, и хората около мен. По-приятно е, по-здравословно е и придава смисъл на живота ми – всеки ден.

Трето – най-добрите неща са безплатни. Последна година в университета (1990 или 1991) една колежка каза «хайде на кафе.» Седяхме над 20 минути в двора на ректората и опашката за кафе така и не свърши, не дойдоха да ни обслужат. Накрая си тръгнахме, но някой каза «а, кафето?» Колежката отвърна «ами то това беше кафето – да се видим.» Няма нужда да пием кафе, за да се «видим на кафе.» Смисълът е да си поговорим. В днешно време «пием кафе» и по скайп с хора далече от нас – Сингапур или Сан Франциско, например. Да се разходим в парка, да си поговорим по телефона с приятел, да препрочетем добра книга (Швейк, например,) е наистина и приятно, и полезно, и безплатно.

Четвърто – грижата за природата е полезна. По-често водя децата на училище/ градина с автомобил. Но когато имам възможност – ходим пеш. Пестим от гориво, замърсявам по-малко, а и водим приятни и интересни разговори по улиците. Заедно откриваме и коментираме неща. Оня ден Гери, на 6, пак каза «ами ботуши за мен.» Ние отговорихме «нали леля Влади ти даде.» Проблемът е решен. Ботушите са вече малки на Нели, но още стават – защо да купуваме нови. И това не е изолиран случай. Няколко приятели ни дават дрехи за деца, а ние даваме на други – редовно. Децата вече знаят – учат ги още от градината – за трите Р (на английски) върни (return), използвай повторно (reuse), рециклирай (recycle).

Пето – намерете своя стил. Без да ви познавам, не мога да ви кажа какво точно да правите. Ако Ви познавам, мога да Ви кажа, но има по-добра идея. Вие сами да стигнете до извода и избора какво да правите.